Age of Empires II: Definitive Edition Review

0

Age of Empires is een zeer bekende naam in de real-time strategy wereld. De originele Age of Empires 2 dateert van 1999 en intussen is er ook al een HD versie van de game op de markt verschenen. Nu heeft men naar aanleiding van de twintigste verjaardag ook een Definitive Edition uitgebracht. In deze review kan je lezen wat de nieuwe editie inhoudt en wordt er een vergelijking gemaakt met de originele uitgave. 

Drie studio’s hebben zich beziggehouden met de ontwikkeling van Age of Empires II: Definitive Edition, namelijk Forgotten Empires, Tantalus Media en Wicked Witch Software. De verbeteringen sinds 1999 zijn dan ook erg opvallend: op grafisch vlak is de kwaliteit aanzienlijk beter, er is een uitbreiding van de Al mogelijkheden en veel extra campaigns en missies.

Eén ding staat vast: met deze game haal je uren spelinhoud in huis! In totaal zijn er 21 campaigns die elk bestaan uit meerdere missies. Daarnaast zijn er 16 historische gevechten, een Skirmish en Multiplayer modus en tot slot nog een Editor waarmee je zelf nieuwe scenario’s kan maken. Heb je bijgevolg zin om de geschiedenis te herbeleven, dan is AoE II: Definitive Edition zeker een game die je op je verlanglijstje kan plaatsen. 

In de AoE franchise is het hoofddoel om een goed functionerende stad en economie te ontwikkelen. Je hebt een aantal burgers ter beschikking die je moeten voorzien in de basisgrondstoffen van de game: goud, voedsel, hout en steen. In vergelijking met de originele versie is het aantal dorpelingen dat je mag bezitten toegenomen. Verder zijn er ook verbeteringen aangebracht in de gebouwen die je kan plaatsen. Je mag zelf kiezen welke gebouwen je in je stad plaatst. De mogelijkheden verschillen naargelang de nationaliteit van je gemeenschap. In vergelijking met andere RTS-games biedt AoE een heel uitgebreid assortiment aan keuzes, zoals kerken, molens, kastelen, universiteiten, schutterijen, enz. Deze hebben visueel een opwaardering gekregen en ogen in vergelijking met de originele versie levensecht. 

Eenmaal je stad in staat is om in de noodzakelijke levensbehoeften te voorzien, kan je starten met het trainen van een leger. Hiermee kan je dan je tegenstanders overwinnen of jezelf verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Wat betreft gameplay verloopt alles zeer vlot. Er zijn geen bugs aanwezig en dat is ongelooflijk als je dit vergelijkt met andere RTS-games. Gevechten zijn qua moeilijkheidsgraad net goed om ze te zien als een uitdaging: niet zo moeilijk dat je nooit kan winnen en niet zo makkelijk dat je met iedere aanval scoort. Een beetje strategie is vereist en dankzij een verbetering op het vlak van formatievorming is dit ook nog eens leuker dan in de originele game. Je voelt jezelf even een echte historische veldheer die op het slagveld de vijand makkelijk het hoofd kan bieden dankzij een briljant uitgedacht aanvalsplan. 

Er is in de Definitive Edition ook een optionele grafische update die je kan downloaden. Hierdoor wordt het hele spel tweedimensionaal. Dat is wel even wennen als je enkel de originele game kent. Klein minpunt is dat je de kaart niet kunt roteren. Bijgevolg zitten eenheden soms verstopt achter gebouwen. Zo komt het wel eens voor dat een aantal dorpelingen werkloos achterblijven, omdat ze zich achter een pasgebouwde kerk bevinden. Visueel is de game echter prachtig! Op grafisch vlak mag de Definitive Edition zeker vergeleken worden met huidige 4k strategy games. Het niveau is zeker even hoog en gezien de enorme inhoud van de game verdienen de ontwikkelaars een groot compliment.

Op het vlak van audio heeft de originele game een evenwaardige verbetering ondergaan. Ieder geluid klinkt nu volledig ruisvrij en de soundtrack is van hoogwaardige kwaliteit. Bijgevolg versterkt dit bv. het strijdgevoel bij gevechten. Het voelt aan alsof je zelf midden in het gevecht zit en die spelervaring is simpelweg fantastisch! 

Verdict

Is Age of Empires II: Definitive Edition het waard om te kopen? Absoluut! In vergelijking met de originele game zijn de verbeteringen op grafisch vlak, spelinhoud en audio aanzienlijk. De game speelt vlot en in vergelijking met andere RTS-games is het aantal mogelijkheden in keuze wat betreft gebouwen, strategieën enz. enorm. Wil je terugkeren in de geschiedenis en deze herbeleven in al zijn glorie, aarzel dan zeker niet om deze game in huis te halen.

Absolute aanrader!

89% Awesome

Is Age of Empires II: Definitive Edition het waard om te kopen? Absoluut! In vergelijking met de originele game zijn de verbeteringen op grafisch vlak, spelinhoud en audio aanzienlijk. De game speelt vlot en in vergelijking met andere RTS-games is het aantal mogelijkheden in keuze wat betreft gebouwen, strategieën enz. enorm. Wil je terugkeren in de geschiedenis en deze herbeleven in al zijn glorie, aarzel dan zeker niet om deze game in huis te halen.

  • Verhaal 80 %
  • Gameplay 90 %
  • Audiovisueel 90 %
  • Herspeelbaarheid 95 %
  • User Ratings (0 Votes) 0 %

Bron: Sensei Gaming

Share.

About Author

Mijn naam is Linda. Gamen heeft me in de ban gekregen toen ik zo’n 12 jaar oud was met de eerste PC games zoals Age of Empires, Croc, Tomb Raider, Call of Duty… Hierna volgde de GameBoy met Pokémon, PS2 met Champions of Norath, Time Splitters, Prince of Persia, maar ook 3D platform games zoals Ratchet & Clank, Sly Racoon, enz... kunnen me smaken ! Ik probeer een zo duidelijk en compleet mogelijk beeld te geven van de games die ik review en hecht veel belang aan een originele verhaallijn, realistische beelden en coole nieuwigheden.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.