Assassin’s Creed Odyssey Review

0

Met de komst van Origins sloeg de Assassin’s Creed franchise een nieuwe richting in. De compacte adventure reeks ontpopte zich zo tot een volwaardig open wereld avontuur met een uitgebreidere RPG toets. Het is dan ook niet vreemd dat Assassin’s Creed Odyssey meer van hetzelfde is en verder bouwt op de engine van Origins. Kom in onze review te weten of Odyssey een waardige ‘opvolger’ is voor de meest geavanceerde Assassin’s Creed tot nu toe.

Om meteen met de deur in huis te vallen, Odyssey gaat inderdaad de Origins toer op uiteenlopende een gigantische open wereld, een uitgebreid verhaal en heel wat uitgebreide gameplaymechanics. Een waar festijn voor wie hield van Origins. In Odyssey ruilen we alleen het oude Egypte in voor de oude Griekse wereld. Spelen doen we met ofwel Alexios of Kassandra, in een wereld vol geschiedenis, meer bepaald omstreeks 431 voor Christus.

Als Alexios of Kassandra, kruip je in de huid van een Misthios, een huurling, die voor wat Drachmae het nodige vuile werk doet. Na een bewogen jeugd kom je terecht op Kefalonia, waar je in slechts enkele jaren tijd een redelijke reputatie verzameld hebt. Maar al snel wordt jouw avontuur te groot voor het kleine eiland, en wordt je genoodzaakt om jouw grenzen op te zoeken.

Verder bouwend op de Origins engine, heeft Ubisoft zichzelf overtroffen wat betreft het verhaal en lore. Terwijl we als Bayek of Siwa slechts één doel voor ogen hadden, geeft Odyssey ons eerder de keuze waaraan we de prioriteit geven. In het oude Griekenland woedt namelijk, naast Alexios’ of Kassandra’s avontuur, ook een oorlog tussen Athene en Sparta. Als speler staat het je vrij om een kant te kiezen, of geheel neutraal rijkdom achterna te zitten.  Als kers op de taart heeft een mysterieuze sekte macht over de Griekse wereld, en is het aan ons om die een kopje kleiner te maken. En als dat nog niet genoeg is, wordt je als Misthios ook nog eens gerankt met andere huurlingen.

Deze verschillende storylines ontwikkelen zich bovendien voornamelijk door onderzoek en het verzamelen van clues; door het vermoorden van de juiste persoon, of het voltooien van een heuse quest. Je weet nooit precies welke quest je in welke richting gaat sturen en dat maakt dat je in Odyssey wel eens heel veel tijd zult moeten steken om een climax te bereiken.

Hetzelfde, maar anders

Na de moeilijke keuze welk personage je gedurende heel de game zult volgen, starten we op Kefalonia, het kleine Griekse eiland dat zowat dienst doet als tutorial island. Je maakt er kennis met de eerste kneepjes van de besturing en komt in contact met het achtergrondverhaal van onze hero. Al snel zal je merken dat de besturing niet meer geheel hetzelfde is als die van Origins. Jouw personage loopt precies stukken sneller, vechten is wat awkward en klimmen doe je met de snelheid van een aap. Het gewicht dat achter Bayeks handelingen zat is wat minder aanwezig en voor je de controller aan de kant gooit, is dit iets waar je eerst gewoon aan moet raken.  Wat voor ons in het begin een doorn in het oog was, voelde al snel als natuurlijk en doodgewoon aan.

Vechten doe je immers niet meer met de knoppen aan de rechterkant van jouw controller, maar met de triggers. Verder is het combatsysteem redelijk gelijk aan Origins, in die zin dat je nog steeds moeite zal hebben met meer dan twee tegenstanders tegelijk en dat je heel wat gebruik moet maken van ontwijken en parryen. Het grootste verschil is het arsenaal dat je ter beschikking hebt en de skills waaraan je zult moeten werken. In Odyssey is het zo dat je in bezit bent van een afgebroken speer die speciale krachten heeft. Zo zal jouw personage ook enkel wapens kunnen dualwielden, met uitzondering van langwerpige of te zware wapens. Wie dus graag verdedigt met een schild, zal dit helaas niet meer kunnen.

Bijkomend zijn door die speciale krachten de mogelijkheden in de skilltree wat uitgedund en bestaat die voornamelijk uit moves waarvoor je eerst adrenaline moet vergaren. Eens genoeg adrenaline, kan je een balkje spenderen en skills als een ontploffende pijl afvuren, of een echte Spartaanse kick tussen hun ribben planten. Deze moves kun je ook verder upgraden, mits je jouw speer levelt. Hiervoor moet je dan weer de eerder genoemde cult uitdunnen. Een beetje omslachtig en grindwerk, maar de resultaten zijn het meer dan waard.

Andrestia

Ubisoft zou Ubisoft niet zijn als het niet het beste uit hun andere games haalt of probeert te verbeteren wat niet per sé verbeterd moest worden. In Odyssey speelt varen een erg belangrijke rol en biedt het een enorme meerwaarde bij het verkennen van de eilandengroep Griekenland. We gaan eerder richting een combinatie tussen Origins en Black Flag; waarin je erg veel vaarruimte hebt en zeecombat bijdraagt aan de groei van jouw personage en de questmogelijkheden.

Varen doen we met de Andrestia en laat ons alvast vertellen dat dit echt prachtig werkt. Je doorklieft de golven en laat je meedragen door de wind, of schakelt over op roeiers wanneer je aangevallen wordt door een schip. De besturing is erg soepel en intuïtief. Jouw bemanning kan pijlen en speren afvuren en je kan doorheen de wereld NPC’s rekruteren en ze als luitenant benoemen. Zij zorgen dan voor wat extra perks die meer dan welkom zijn in het vaarruim. De Andrestia kan je bovendien ook verder upgraden en zo je vuurkracht, snelheid en uiterlijk verbeteren.

De Andrestia gebruiken om de wereld uit de doeken te doen is pretty much verplicht, aangezien je met een klein zeilbootje de grote golven niet kunt trotseren. Maar de grootte van het wateroppervlak zorgt echt voor dat ontdekkingsgevoel wanneer je in de verte land kunt zien, waar je na enkele minuten kunt aanmeren. Wie het een te grote last vindt om telkens met de boot rond te moeten, kan ook gebruik maken van de fasttravel functie. Of je kan proberen per zeilbootje dichtbij zijnde eilanden te bereiken. Als je een beetje oplet zal je dit vaker wel dan niet lukken.

What a view

Assassin’s Creed Odyssey komt met een picturemode en je zal wel snel te weten komen waarom. Ubisoft is erin geslaagd om, wat ons betreft, de meest prachtige en sfeervolle map te creëren in de franchise. Het oude Griekenland is een waar pareltje en de gouden beelden fonkelen in het licht van de ondergaande zon. De zee die de eilanden omringt heeft enorm realistische golven en de lichteffecten zijn van hoog niveau. Als Odyssey nog niet lang genoeg was, dan zal je nog wel enkele uren verliezen aan het schieten van dat perfecte plaatje.

Doorheen de wereld zal je weer heel wat geschiedenis kunnen opsnuiven en zo werden her en der echte historische plekjes en constructies geplaatst. Grotten zijn weer rijkelijk in aantal om te verkennen en net als in Origins, is donker ook echt fudging donker. Zonder die toorts vind je nooit van je leven je weg terug.

Maar hoewel prachtig, zal je hier en daar wel een kleine grafische glitch tegen het lijf lopen. Bugs zijn er nu eenmaal en ook Odyssey blijft niet gespaard. Dit was op release meer aanwezig dan op moment van schrijven gelukkig, wat bewijst dat Ubisoft steeds bezig is met die nodige patches te releasen. Kijk dus niet vreemd op wanneer de wereld na enkele uren spelen plots freezet, terwijl je nog rondom je kunt kijken.

Verdict

Dat de vergelijking met Origins zou blijven vallen, zag je van ver aankomen. Wat in essentie dezelfde game is, maar in een nieuw jasje, zorgt toch voor de nodige nieuwigheden en veranderingen om fris en relevant te blijven. Ubisoft bewijst nog maar eens dat ze meester zijn in het bouwen van een sfeervolle en prachtige wereld. Odyssey gaat ettelijke stappen verder en komt met niet één storyline, maar combineert verschillende grote verhaallijnen in een totaalpakket. Je zult hier wel een aantal dagen tijd in kwijt kunnen. De gameplay voelt een tikkeltje anders aan, dus wie recht van Origins naar deze game springt, zal even moeten wennen. Maar Assassin’s Creed Odyssey is het meer dan waard.

88%

Ubisoft bewijst nog maar eens dat ze meester zijn in het creëren van prachtige sfeervolle werelden. Wat in essentie Origins is, maar dan in een nieuw jasje, komt toch met de nodige nieuwigheden en verbeteringen om fris en relevant te blijven. Het oude Griekenland is werkelijk prachtig om te doorkruisen en de terugkomst van diepgaande naval combat doet de game zeker geen zeer. Gecombineerd met de gigantische cluster quests en plot zal elke speler wel zijn gading terugvinden.

  • Verhaal 85 %
  • Gameplay 85 %
  • Grafisch 95 %
  • Audio 90 %
  • Herspeelbaarheid/Fun 85 %
  • User Ratings (0 Votes) 0 %

Bron: Sensei Gaming

Share.

About Author

Een redacteur met jaren game-ervaring die samen met Andy Sensei Gaming opgericht heeft. Over de jaren heen leerde Indy alle genres te appreciëren en waagt hij zich aan elke game die hij maar in handen kan krijgen. Misschien ligt het aan zijn naam, maar vooral de betere indies krijgen zijn aandacht. Zo behoren games als Journey en To the Moon tot zijn absolute favorieten.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.