[Eindejaarsspecial] Andy’s favoriete games van 2017

0

Vorig jaar was voor mij een waar topjaar, mede doordat mijn raison d’être eindelijk werd gelanceerd: The Last Guardian. 2017 zag er op het eerste zicht niet zo sappig uit, maar jongens toch, wat heb ik het mis gehad. Dit jaar had ook de nodige pareltjes, waardoor het opstellen van dit lijstje een ware nachtmerrie was. Het was een moeilijke beslissing om mijn top 3 van dit jaar samen te stellen, but here we go!

NUMMER 3 – Tales of Berseria

Iedereen die me kent weet dat ik een echte sucker ben voor JRPG’s en de Tales of-serie kwam begin dit jaar met wel een zeer interessante wending voor de franchise. In Tales of Berserie speel je dit keer niet de rechtvaardige held, maar kruip je in de huid van de jonge Velvet die – desondanks haar vriendelijke aard – vol woede en haat zit. Je zou voor minder als je broertje voor je ogen wordt vermoord door één van je dierbaren. Velvet is een perfect voorbeeld van een “anti-hero done right”, want hoe je het ook draait of keert, de speler is altijd in staat om Velvets acties als gerechtvaardigd te zien.

Nog een leuke wending is het feit dat dit de eerste game in de serie is waarbij het hoofdpersonage een vrouw is en Bandai Namco scoort hiermee direct een schot in de roos. Velvets strijd om haar doel te behalen en de doorzetting dat ze vertoont in alle zware tegenslagen is niet alleen bewonderenswaardig, maar tegelijk ook inspirerend. Tales of Berseria zit vol met intrigerende personages en door het uitmuntende character development en growth dat we gewoon zijn van de serie, word je getrakteerd op een verhaal dat je nog lange tijd zal bijblijven.

NUMMER 2 – Persona 5

En nog een JRPG op mijn lijstje en dit keer eentje van Atlus, Persona 5! Zijn voorganger in het PS2-tijdperk zorgde ervoor dat ik een echte Persona-fan werd, dus is het vanzelfsprekend dat dit pareltje zo hoog in mijn lijstje beland. Je kunt vast wel verwachten dat ik een paar weken lang geen sociaal leven heb gehad sinds de release van Persona 5, mijn vriendin nam me dit niet echt dankbaar af, but hey, it’s Persona, right?!

Maar wat onderscheid de Persona-reeks zo van de rest? Voor mij is dat het hele sociale aspect in de game: je gaat naar school waar je ook daadwerkelijk examens voorgeschoteld krijgt en de uitslag ook echt een gevolg hebben op je character, het onderhouden van sociale contacten, het op stap gaan met je vrienden, zelfs het leren voor examens is leuker in Persona dan in het echte leven. Ook de gameplay is heerlijk old school met zijn dungeoneering element en ook het verhaal in Persona 5 is nog steeds zo meeslepend dat je gewoon niet kunt stoppen met spelen. Een welverdiende tweede plaats!

NUMMER 1 – NieR: Automata

Ik had het vorig jaar in mijn verwachtingen voor 2017 genoteerd en Yoko Taro, het creatieve brein achter NieR: Automata, heeft mijn verwachtingen zelfs ver overtroffen. Yoko Taro is er in geslaagd om een meesterwerk van een verhaal neer te pennen, eentje dat zelfs 26 eindes heeft, waarvan 5 main scenario’s. Yoko is ook niet bang om met NieR: Automata iets anders te proberen dan de mainstream uitmelkerijk-praktijken van tegenwoordig, en dat is iets wat ik met open armen verwelkom.

Ook de grafische pracht en praal van NieR: Automata doen je mond werkelijk wagenwijd openvallen en de soundtrack is zo verslavend dat we deze ettelijke uren op replay hadden staan. PlatinumGames heeft de ontwikkeling van dit pareltje op zich genomen en trakteert ons op diepgaande combat die uitermate intuïtief werkt. En die combo’s wat je kunt maken, MIJN GOD! NieR: Automata was voor mij de meest interessante en unieke game van dit jaar en verdient daarom de gouden trofee.

Eervolle vermeldingen die het lijstje net niet gehaald hebben: Gravity Rush 2, Final Fantasy XIV: Stormblood, Assassin’s Creed Origins, Star Wars Battlefront II, Horizon Zero Dawn – Complete Edition.

En wat in 2018?

Volgend jaar belooft een ware hel te worden, op de meest positieve manier wel, want 2018 zit vol met toppers. 2018 is nog niet begonnen en mijn verlanglijstje staat al helemaal gevuld. Hoe dan ook, ik denk dat dit mijn drie meest verlangde games voor volgend jaar zijn.

Zone of the Enders: The 2nd Runner MARS

Het is geen Zone of the Enders 3 waar ik al meerdere jaren op zit te hopen, maar het is al een begin. Zone of the Enders 2 is één van mijn alltime favorieten, dus komt het niet als een verrassing dat ik deze remake in mijn collectie MOET hebben. Oh, en het feit dat er een virtual reality optie in de game gebakken zit maakt het alleen maar meer must-have voor mij! Wie wil er nu niet in de cockpit van orbital frame Jehuty zitten om de ruimte veilig te stellen van het kwaad van Anubis? I sure do!

Dragon Ball FighterZ

Call me a geek, call me a nerd, maar ik ben een ware Dragon Ball-fan. Het is een serie waar ik mee ben opgegroeid en me nauw aan het hart ligt. Na Budokai Tenkaichi 3 gingen de games er helaas op achteruit en was de game-serie niet meer wat het geweest was, maar Dragon Ball FighterZ gaat daar de nodige verandering in brengen. Ontwikkelaar Arc System Works heeft door hun Guilty Gear games tonnen ervaring op het gebied van fighting games en ik ben er zeker van dat zij de perfecte knowhow hebben om de serie terug naar een hoger niveau te tillen.

Code Vein

Code Vein zou als spirituele God Eater sequel kunnen dienen, maar heeft eerder zijn inspiratie gehaald bij de Dark Souls reeks wat betreft de gameplay. In Code Vein bevinden we ons in de toekomst waar een mysterieuze ramp zich heeft voorgedaan. De wereld is niet meer zoals ze ooit was. Deze titel lijkt wel allemaal zaken te bevatten waar ik van hou: een eigenaardige setting, Dark Souls gameplay, anime-achtige visuals en (hopelijk) een intrigerend verhaal. Ik ben zeer benieuwd welke indruk Code Vein op me gaat hebben!

Eervolle vermeldingen waar evenveel naar wordt uitgekeken: Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom, Monster Hunter: World, Days Gone, Vampyr, Spider-Man, The Last of Us Part 2, Death Stranding, Beyond Good & Evil 2.

Namens het team en mezelf wensen we jullie een geweldig oudejaar toe en alvast een gelukkig nieuwjaar!

Bron: Sensei Gaming

Share.

About Author

Een doorgewinterde redacteur die al jaren zijn vak met genoegen uitoefent. Hij houdt van games met een verhalende context, verscholen in een uniek jasje, zoals zijn all time favorites: Journey, Zone of the Enders: The 2nd Runner en To The Moon.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.