[Eindejaarsspecial] Indy’s favoriete games van 2017

0

2017, wat een jaar. Net zoals vorig jaar heb ik niet erg veel games gekocht. Ik denk dat ik ze op een hand kan tellen en waarschijnlijk zijn een vinger of drie al voldoende. Als veel te drukke student kwam het weer vooral op reviews aan. Hoewel hartverscheurend, toch is het me gelukt om uit mijn lijstje van zo’n 20 games, mijn drie favorieten van 2017 eruit te pikken.

NUMMER 3 – Persona 5

Persona 5 is een game die ik noch gekocht, nog gereviewd heb. Het was een verjaardagscadeautje en meteen ook de start van enkele dagen zonder sociaal leven. Onder het motto “old school is cool” herbeleefde ik waar het in mijn gamingjeugd om draaide: pure fun. Persona 5 zit er vol van met zijn niet al te moeilijke, maar originele puzzels, vijanden met een vast patroon dat je vanbuiten kan leren en bakken humor.

Vreemd genoeg is het bij Persona 5 niet de combat en het dungeoneering wat ik plezant vond. Eerder het alledaagse leventje van de protagonist boeide mij. Alles in Persona 5 is leuker dan in het echte leven: naar school gaan, studeren en sociaal contact. Klinkt geeky, maar het geeft Persona 5 iets wat weinig andere games hebben. Daarom krijgt het een plaatsje in mijn top 3 van dit jaar.

NUMMER 2 – Yakuza 0

Yakuza is een unieke reeks. In die zin dat sinds Yakuza 1 eigenlijk weinig veranderd is aan de gameplayformule. En dat hoeft eigenlijk ook helemaal niet. In Yakuza 0 keren we terug naar wat voor de eerste game in de reeks gebeurd is en maken we kennis met een erg jonge Kazuma Kiryu en Goro Majima. De game werd nog uitgebracht voor de PS3, maar is tegelijk ook de eerste Yakuza op de PS4. Hierdoor is de game gelimiteerd in zijn kunnen, maar toch is het een van de soepelste game ervaringen die je maar kunt hebben.

In mijn review vergeleek ik de game met een goed geoliede motor. Een game die telkens dezelfde engine gebruikt, maar net daarom technisch tiptop in orde is. Net als bij Persona 5 lag mijn plezier weer niet op wat je zou verwachten. In Yakuza 0 heb je wel een steengoed verhaal en zalige combat, mijn echte plezier zat hem in de minigames. Niets is leuker dan met Kazuma de hele stad op te kopen, bedenkelijke sollicitatiegesprekken te voeren en indringers uit jouw district te meppen. Met Goro kon je het dan weer opnemen met de kopstukken uit het nachtleven, jouw eigen club uitbouwen en bakken geld verdienen. Daarnaast had je dan nog hopen andere mini-games. Een welverdiende tweede plaats.

NUMMER 1 – Assassin’s Creed Origins

Toegegeven, ik had al sinds de Ezio reeks geen Assassin’s Creed meer gekocht, afgezonderd van toen ik Unity ergens tweedehands oppikte. Ik was een van de fanboys die ervan overtuigd was dat de reeks zijn hoogtepunt bereikt had met Assassin’s Creed II en dat geen enkele game in de reeks beter kon zijn. Assassin’s Creed Origins werd ons opgestuurd door Ubisoft en aangezien ik van hen de meeste games gereviewd heb de afgelopen maanden, was het ook weer mijn taak om die game onder handen te nemen.

En wat een game… Met Origins gooide Ubisoft het over een ander boeg en het resultaat mag er zijn. We krijgen een Assassin’s Creed die groter, mysterieuzer en intrigerender is dan ooit. Origins kreeg de grootste map in de reeks en ziet er bovendien ook nog eens prachtig uit. Gameplaygewijs werd zowat alles wat we kenden verbeterd. De combat is niet meer zo simpel, het klimmen is realistischer en de komst van een skilltree is meer dan welkom. Naar mijn mening bewijst Ubisoft met Origins dat de reeks zeker nog niet aan het sterven is. Een meer dan welverdiende eerste plaats voor 2017.

En wat in 2018?

2017 was voor mij al zo’n hectische releaseperiode, maar 2018 lijkt niet onder te gaan doen. Met games als Far Cry 5, Spider-Man, Red Dead Redemption2 en zoveel meer… Er staat zoveel op mijn verlanglijstje, dat het moeilijk wordt om daar drie games uit te halen. Onderstaande games komen bovenaan mijn lijstje omdat ik er ofwel al erg lang op wacht, of gewoon heel hard naar uitkijk. (In willekeurige volgorde.)

A Way Out

A Way Out werd dit in de laatste editie van de E3 aangekondigd als een co-op only game, ontwikkeld door een indiedeveloper, maar met de centjes van EA. Op zich ziet de game er geen blockbuster uit, maar in een gamelandschap waar menig gamer schreeuwt om co-op gameplay, kan ik deze game alleen maar toejuigen. De weinige beelden die we al gezien hebben, tonen naar mijn mening gameplay die er niet alleen leuk uitziet, maar ook zeker niet gemakkelijk. Samen met je beste vriend(in) of lief ontsnappen uit de gevangenis zal nog nooit zo leuk geweest zijn.

Days Gone

Zombies vind ik voor mij persoonlijk een lastig genre in games. Ik hou van zombies, enorm zelfs. Maar ik vind dat maar weinig ontwikkelaars het goed doen. Af en toe krijgen we eens een Dying Light, of Left 4 Dead 2 bijvoorbeeld, maar voor de rest zit ik vaak op mijn honger. Days Gone staat daarom op mijn must-buy lijst omdat de gameplay er op zich awesome uitziet en in een open wereld kan dat alleen maar goedkomen. My body is ready!

Shenmue III

JA! Deze stond vorig jaar ook al bovenaan mijn verlanglijstje. De game wordt jammer genoeg telkens uitgesteld, maar toch houden we er de goede hoop in. Zonder de eerste twee games gespeeld te hebben, ben ik op de een of andere manier toch fan geworden van Shenmue III. Het ziet er gewoon allemaal zo prachtig en rustig uit. Het valt moeilijk te beschrijven, maar dat de game een Aziatische setting heeft, zal er wel iets mee te maken hebben. Als de game dit jaar niet weer uitgesteld wordt, haal ik hem sowieso in huis.

Trouwens, welke games hebben jullie dit jaar gespeeld? Let us know!

Namens het team en mezelf wensen we jullie een geweldig oudejaar toe en alvast een gelukkig nieuwjaar!

Bron:

Share.

About Author

Een redacteur met jaren game-ervaring die samen met Andy Sensei Gaming opgericht heeft. Over de jaren heen leerde Indy alle genres te appreciëren en waagt hij zich aan elke game die hij maar in handen kan krijgen. Misschien ligt het aan zijn naam, maar vooral de betere indies krijgen zijn aandacht. Zo behoren games als Journey en To the Moon tot zijn absolute favorieten.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.