In de geschiedenis van de spelconsoles kan je verschillende generaties onderscheiden die elk gekenmerkt worden door een bepaalde vooruitgang. De eerste generatie spelconsoles kwam op de markt in de jaren 70. Het waren toestellen waarvan sommige modellen geen enkele chip bevatte maar volledig analoog werkten. Cartridges met daarop spelletjes bestonden ook nog niet. Je kocht een toestel waar je dan één of meerdere games op kon spelen (max. 8) en dat waren dan ook allemaal varianten op éénzelfde game.
Ongeveer rond het jaar 1976 kwam hier verandering in met de tweede generatie spelconsoles. Het meest gekende en populaire type uit deze periode is de Atari 2600 die werd uitgebracht door Atari. Oorspronkelijk werd deze uitgebracht onder de naam Atari VCS (Video Computer System). Deze vernieuwde generatie werd in tegenstelling tot de eerste, wel gekenmerkt door games op cartridges. Voor de Atari 2600 waren er zo’n 9 cartridges beschikbaar. De voorloper was de Atari Pong en het werd het grote voorbeeld voor de Atari 5200.
De eerste games die verschenen waren varianten op het spel Pong. Je hoeft geen genie te zijn om er een deel van het woord pingpong in te herkennen en da’s ook geen wonder: Pong was namelijk gebaseerd op de populaire sport. Je kon het alleen of met twee spelen en het doel was om een balletje van links naar rechts (of andersom) over het scherm te kaatsen met jouw ‘bat’, voorgesteld door een rechthoekige lijn. Heel simplistisch maar zo verslavend leuk!
De meest gekende variant van Pong die later verscheen, was het spel Breakout. Hier was onderaan een rechthoekige balk aanwezig en bovenaan het scherm bevonden zich een aantal lagen blokken. Jouw doel was met een balletje voortdurend tegen de blokjes te kaatsen zodat deze verdwijnen zonder dat je balletje natuurlijk langs de balk naar beneden valt.
Een ander belangrijk jaar is 1979 en dit was het jaar waarin het eerste onafhankelijke softwarebedrijf voor de spelconsole werd opgericht door ex-werknemers van Atari, onder de naam Activision. Atari bracht talloze games uit die ook nu nog gekend zijn en nog steeds populair zijn! Denk maar aan Space-invaders en Asteroïds. De best verkochte game werd echter Pac-man dat gepubliceerd werd door Namco. De naam Pac-man zou trouwens afgeleid zijn van het bekende ‘hap’-geluidje dat de gele veelvraat voortbrengt. Doel was opnieuw erg eenvoudig: zoveel mogelijk eten zonder dat de spookjes je te pakken krijgen. Voor de Atari 2600 werden er in totaal 7 miljoen cartridges verkocht van deze game.
In totaal werden er zo’n 30 miljoen consoles verkocht en meer dan honderd miljoen games! Daarmee was de Atari 2600 de voorloper van de huidige spelconsoles en een van de eerste in een tijdperk van digitaal entertainment. De verkoop startte in 1977 in de Verenigde Staten en een jaar later kon je deze ook in Europa krijgen. Je moest echter wel een behoorlijk vetgemest spaarvarkentje hebben aangezien het prijskaartje 199,99 dollar bedraagde, wat in 2018 het equivalent van ongeveer 650 euro is. De verkoop stabiliseerde echter na een tijdje omwille van het hoge prijskaartje.
Maar waar kwam oorspronkelijk dat gigantische succes vandaan? Hoewel alle games qua concept zeer eenvoudig zijn, zijn ze ook verslavend entertainend. Wanneer je bijvoorbeeld als gamer aan een spelletje Tetris of Pac-man begint en je al dood bent na enkele minuten, is de drang om onmiddellijk opnieuw te beginnen en jezelf proberen te verbeteren toch enorm groot? Bovendien waren computergames een nieuwe mogelijkheid om jezelf plezierig bezig te houden met vrienden. Multiplayer games waren nog niet echt van die tijd, maar je kon elkaar wel afwisselen en proberen zo de andere te overtreffen. Tegenwoordig kunnen we games ook niet meer wegdenken net omdat ze zoveel plezier verschaffen.
Atari bouwde mee aan een industrie die uitgegroeid is tot hoe we die nu kennen. De latere generaties gameconsoles werden niet alleen voordeliger, ze verbeterden op vlak van geluid, grafisch aspect en spelvariatie. De start van een tijdperk vol mogelijkheden!
Bron: Meerdere bronnen, contacteer ons voor de volledige lijst