Hoe livestreams de gamingwereld op zijn kop zetten

0

Waar gamers er vroeger om bekendstonden vooral anoniem op hun zolderkamer te spelen, kan nu de hele wereld meekijken. Wat betekenden livestreams voor de gamewereld?

De opkomst van livestreams

Videocontent zit al een aantal jaren flink in de lift. Social media-gebruikers delen video’s vaker dan tekst en afbeeldingen, waardoor deze een veel groter bereik hebben. Livestreams haken in op deze trend en winnen qua populariteit weer van ‘normale’ video’s. We zien livestreams in verschillende sectoren terug: van het bedrijfsleven tot het toerisme. Maar in de gamewereld is het gebruik van livestreams helemaal de pan uit de gerezen. Het fenomeen begon daar in 2010 al terrein te winnen. Gamers nemen zichzelf op terwijl ze aan het spelen zijn of spelen tegen elkaar in een live event. Anno 2020 heeft Twitch, een platform dat om livestreamen voor gamers draait, zo’n 15 miljoen gebruikers per dag.

De enorme aandacht voor e-sports maakt het een geliefd onderwerp voor bookmakers. Er zijn verschillende online platforms die het online wedden op e-sports-wedstrijden mogelijk maken. En om nog verder op de livestreamtrend in te spelen, kun je er zelfs live wedden, op sporten als voetbal, tennis en paardenrennen. Waar bookmakers vroeger alleen weddenschappen afsloten vóór de wedstrijd, kun je nu ook tijdens de wedstrijd wedden. Dit is een van de meest spannende manieren, omdat je de wedstrijd op de voet moet volgen en snel moet denken en beslissen. Het kan uiteindelijk met spoed verkeren en de winstkansen daarmee ook.

Gamers worden wereldsterren door streams

De grootste verandering die de opkomst van livestreams in de gamewereld teweegbracht, is dat het van gamers plots wereldsterren maakte. Een illustrerend voorbeeld is Richard Tyler ‘Ninja’ Blevins. Deze razend populaire streamer heeft zijn merchandise- en kledinglijn en zijn eigen Fortnite-outfit. Blevins wordt gezien als een icoon op het gebied van gaming en schoof onder andere aan bij de talkshow van Ellen DeGeneres. In 2018 speelde de 29-jarige Amerikaan samen met rapper Drake live een potje Fornite. Het tweetal brak daarmee een livestreamrecord, want meer dan 600.000 liefhebbers keken live mee.

Blevins zou in 2019 zo’n 15 miljoen euro hebben verdiend, waarmee hij de best betaalde gamer is. Hij heeft tientallen miljoenen volgers. Op nummer twee staat PewDiePie, die het populairste YouTube-kanaal ter wereld heeft. Hij sleepte zo’n 13,5 miljoen euro binnen. De top drie wordt compleet gemaakt door Preston. Hij mocht een slordige 12,7 miljoen euro bijschrijven.

Niet alleen de gamers zelf bereiken wereldfaam, ook de presentators van e-sports-toernooien mogen niet klagen over aandacht. Zo brengt de Vlaamse Eefje Depoortere, in de gamewereld beter bekend als Sjokz, verslag uit van Europese toernooien rond League of Legends. Depoortere heeft een grote schare aan online volgers: ruim 500.000 op Instagram en meer dan 700.000 op Twitter.

Zelf streamer worden

Mocht je na het lezen over het succes van bovenstaande pioniers in de gamingwereld zelf ook willen beginnen met streamen, dan heb je in principe weinig nodig. Alleen een account op YouTube of Twitch en een goede internetverbinding zijn noodzakelijk. Daarnaast zijn de juiste gaming-accessoires en een krachtige computer geen overbodige luxe. Wie weet stoot je Ninja binnenkort wel van de troon.

Bron: Sensei Gaming

Share.

About Author

Een doorgewinterde redacteur die al jaren zijn vak met genoegen uitoefent. Hij houdt van games met een verhalende context, verscholen in een uniek jasje, zoals zijn all time favorites: Journey, Zone of the Enders: The 2nd Runner en To The Moon.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.