Kingdom Hearts 3 Review

0

13 jaar, zolang heeft het Square Enix geduurd om de volgende numerieke game in de Kingdom Hearts-serie naar ons te brengen. In al die tijd zijn we wel gesteld geweest met prequels en remakes, die allemaal toch het verhaal voortzetten naar Kingdom Hearts 3. Bang dat de game na al die jaren zijn beste tijd heeft gehad? Het antwoord op die vraag ontdek je in deze review!

Kingdom Hearts 3 gooit spelers gelijk het diepe in: je begint meteen na de gebeurtenissen van Kingdom Hearts 2.8, en dat is redelijk verwarrend voor zowel fans als nieuwkomers tot de serie. Een opfriscursus om alle gebeurtenissen kort te overlopen met een uitgebreide cutscène of iets dergelijks zou al heel wat aangenamer zijn. Waarschijnlijk heeft Square Enix hier niet de tijd voor genomen, omdat ze een Memory Archive hebben voorzien, waar spelers gebeurtenissen uit eerdere games kunnen bekijken. Toch zijn deze overzichten niet helemaal compleet, doordat Square Enix veel cruciale details achterwege heeft gelaten. Je kunt daarom beter een paar weken de vorige games spelen om alles mee te krijgen, dan je te verlaten op de Memory Archive.

Dit heeft als resultaat dat het verhaal in Kingdom Hearts 3 nogal inconsistent is, mede doordat characters uit eerdere games als Birth by Sleep en Chain of Memories hun terugkeer maken. Hoewel deze games een meer serieuze toon hadden, is het een beetje een vreemde keuze om deze characters in het luchtige verhaal van Kingdom Hearts 3 te verwerken. Op een gegeven moment zullen alle characters uiteindelijk wel samenwerken en zullen de verschillende verhaallijnen elkaar kruisen, maar dit gebeurt pas in de laatste paar uur van de game. In veel opzichten gebeurt het grootste deel van de plotontwikkeling pas in de laatste paar uur.

Het meeste van de tijd zul je je tijd spenderen aan het helpen van Disney-personages bij het oplossen van problemen binnen hun eigen wereld, zoals bv. het helpen van Rapunzel en Flynn Rider om het plot van Tangled helemaal te herbeleven voordat Sora weer vertrekt naar de volgende Disney-wereld. Deze formule is zeer repetitief gedurende de hele game, hoewel er een paar werelden zijn waar Sora niet alleen een toeschouwer is en ook daadwerkelijk zelf aan de slag kan. Als je alle voorgaande games gespeeld hebt en alles zit nog goed in je geheugen, zul je hier al snel merken dat alles wel mooi verbonden is met elkaar. Zeker voor fans die enorm veel tijd hebben geïnvesteerd in het verhaal van Kingdom Hearts, zullen met dit laatste deel zeker getrakteerd worden op een mooie afsluiter van het plot. Bepaalde verhaallijnen worden netjes afgesloten, terwijl andere open worden gelaten voor meer eigen speculatie.

Kingdom Hearts 3 is makkelijk de meest indrukwekkende Kingdom Hearts-game tot nu toe. Square Enix heeft alle beste aspecten uit de vorige games weten te combineren om van Kingdom Hearts 3 een werkelijk leuke ervaring te maken. Het vechtsysteem is lekker soepel, het voelt afgewerkt aan en er zijn zelfs nieuwe functies toegevoegd, zoals het ‘Attraction’-systeem. Als je dit goed uitvoert, kun je Disney-attracties oproepen om grote hoeveelheden schade aan je vijanden toe te takelen. Zeer handig voor het uitschakelen van hordes van vijanden en in de strijd tegen eindbazen.

Bovendien heeft ieder Disney-universum ook zijn eigen unieke gimmicks te bieden, zoals het varen met de Black Pearl uit Pirates of the Caribbean of het besturen van speelgoed mechs uit Toy Story’s eigen Toy Box. Deze zijn over het algemeen heel leuk, totdat je beseft dat deze mechanics alleen maar in dat universum te gebruiken zijn en niet daarbuiten. Dat maakt het tegelijk ook wat frustrerend om naar een ander Disney-universum te gaan, want je krijgt àltijd een tutorial voor je neus geschoteld over die bepaalde unieke gimmick van die wereld, zelfs na dertig in de game. Zeer vervelend voor een mechanic die je slechts een beperkte tijd kunt gebruiken. Daarbovenop is het font van de tutorial echt veel te klein, waardoor je vaak je zetel moet verlaten om dichter op het scherm te gaan kijken. De van de gebruikersinterface lijdt hier gelukkig wel niet aan, maar om dit steeds te moeten doen wanneer je in een nieuw universum komt, is nogal vervelend.

Kingdom Hearts 3 is nogal een flashy game, maar helaas doet het op grafisch gebied allesbehalve uitschijnen. De omgevingen zijn kaal en saai, terwijl de character models uit 2005 lijken te komen maar dan met iets scherpere texturen. Dit kan natuurlijk komen door de cartoonachtige aard van de Disney-werelden, maar Square Enix had toch echt wel wat meer polish mogen gebruiken. Het levert wel als voordeel dat de game ongelooflijk soepel en responsief speelt dankzij de hoge framerates die hierdoor behaald worden.

Audiogewijs staat Kingdom Hearts 3 het minst sterk in zijn schoenen. De hele game is nu volledig gevoiced, maar sommige personages zijn behoorlijk saai, behalve loyale personages als Mickey, Donald en Goofy. Sora, in het bijzonder, kan zelfs behoorlijk irritant zijn en dat is zeer jammer omdat het hij hoofdpersonage is. De muziek voelt ook een beetje flauw aan, waarbij enkel de herkenbare Disney-liedjes de enige sterkte zijn.

Verdict

Als je al sinds het begin bij de serie bent geweest, sta je zeker voor een mooie afsluiter van de Kingdom Hearts-serie. Het is een immens leuke game voor terugkerende fans, zeker doordat de verschillende games in deze derde numerieke game met elkaar verbonden lijken te zijn. Ben je echter nieuw tot de Kingdom Hearts-serie, is het een absolute must om eerst alle voorgaande games te spelen vooraleer je aan de slag gaat met deze laatste telg in de serie.

Een mooie afsluiter

70% Fan-based

Als je al sinds het begin bij de serie bent geweest, sta je zeker voor een mooie afsluiter van de Kingdom Hearts-serie. Het is een immens leuke game voor terugkerende fans, zeker doordat de verschillende games in deze derde numerieke game met elkaar verbonden lijken te zijn. Ben je echter nieuw tot de Kingdom Hearts-serie, is het een absolute must om eerst alle voorgaande games te spelen vooraleer je aan de slag gaat met deze laatste telg in de serie.

  • Verhaal 70 %
  • Gameplay 75 %
  • Grafisch 70 %
  • Audio 65 %
  • Herspeelbaarheid 70 %
  • User Ratings (0 Votes) 0 %

Bron: Sensei Gaming

Share.

About Author

Een doorgewinterde redacteur die al jaren zijn vak met genoegen uitoefent. Hij houdt van games met een verhalende context, verscholen in een uniek jasje, zoals zijn all time favorites: Journey, Zone of the Enders: The 2nd Runner en To The Moon.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.