Logitech G910 Orion Spark Review

0

Na ontelbaar veel games getrotseerd te hebben met mijn trouwe Logitech G15v2 doorheen de jaren, wordt het uiteindelijk eens tijd om de gaming toetsenbord markt opnieuw te verkennen. En hoe doen we dat beter dan er direct met stijl in te vliegen met de vers gelanceerde Logitech G910 Orion Spark?!

Het design

Het eerste dat opvalt aan de G910 Orion Spark is dat het een gigantisch keyboard is. Zonder de armleuningen (die trouwens erg comfortabel zijn!) heeft het bord als metingen 24,3 x 50,5 x 3,55 cm. Niet alleen de grootte van het bord is gigantisch, ook de toetsen en de letters erop zijn enorm, waar nog eens bijkomt dat iedere toets twee afzonderlijke inkepingen heeft aan de zijkanten. Deze inkepingen zorgen voor een aangenamere toetsaanslagen voor je vingers. Klinkt misschien vreemd, maar als ik terugkeer naar mijn G15 is het toch een gemis om deze niet te hebben.

De belangrijkste toetsen voor een gamer gelijk ons zijn de Z, Q, S, D toetsen, of W, A, S, D als je een Qwerty toetsenbord hebt. Deze toetsen en de pijltjestoetsen hebben een visueel apart design gekregen, alsof Logitech je er aan wilt herinneren dat dit de toetsen zijn waar je vingers het meeste op zullen rusten. Deze 8 toetsen hebben verhoogde randen aan drie kanten die dienen als soort van antislip voor je vingers. Ook zijn de rechter en linker lippen van de toetsen lichtjes opgeheven, waardoor je blindelings de toetsen kunt herkennen zonder eerst naar je toetsenbord te hoeven kijken. Handig als je een hectisch potje Star Wars: Battlefront aan spelen bent.

SenseiGamingBE-Logitech-G910-Orion-Spark-Screenshots-02

Mechanische toetsen

De Logitech G910 Orion Spark is een mechanisch toetsenbord. Niets nieuw zou je denken, maar Logitech brengt wel een totaal nieuw type switch uit met dit bord. Logitech beweert dat hun Romer-G switch sneller reageert en duurzamer zou zijn dan hun concurrenten. Hoewel de toetsen inderdaad razendsnel reageren, merkten we niet direct een merkbaar verschil op in vergelijking met andere mechanische toetsenborden. Wat wel direct opviel bij de eerste toetsaanslagen is dat de switches enorm stil zijn. Je hoort nauwelijks je toetsaanslag op dit bord.

Verder beschikt het bord over 9 macro toetsen, beter gekend als de G-toetsen, gaande van G1 tot en met G9. Ook aanwezig zijn drie profieltoetsen, een macro opnametoets, een gaming modus toets (deze schakelt de Windows toets uit), een backlighting toets en media controls met een volumeregelaar. Geen zorgen, al deze leuke speeltjes worden verder in de review nader uitgelegd!

SenseiGamingBE-Logitech-G910-Orion-Spark-Screenshots-03

Achtergrondverlichting

Daar waar mijn Logitech G15v2 een saaie oranje achtergrondverlichting heeft (wat revolutionair was in die tijd!), heb je met de Orion Spark een ware disco onder je handen liggen. Het bord brengt een ware regenboog van lichtingsopties met zich mee. Wil je het hele bord voorzien van een statisch blauwe kleur? Wil je een pulserende glinsterende regenboog nabootsen? Of wil je iedere toets een andere unieke kleur geven? Het is allemaal mogelijk met de Orion Spark.

De Logitech Gaming Software maakt dit hele proces poepsimpel, en hoewel er slechts een handvol van de verlichtingspatronen beschikbaar zijn, kun je er al ontzettend veel mee doen. Om een voorbeeldje te noemen over hoe ver je kunt gaan, zal ik mijn meest favoriete macro uitleggen. Ik speel nu al een goede 2 jaar Final Fantasy XIV, en een paar van mijn geliefde skills hebben een langere cooldown tijd dan normaal. Dus wat heb ik gedaan met? Ik heb nummertoets 5, de toets wat de skill activeert, zo ingesteld dat deze standaard groen is, rood wordt wanneer ik de toets heb ingedrukt en vervolgens oranje wordt zolang als de skill in-game nog in cooldown is. Is de cooldown tijd over, wordt de toets terug groen en herhaalt de cirkel zich opnieuw van zodra ik de toets opnieuw gebruik.

Door de 16.8 miljoen kleuropties die je ter beschikking hebt en de mogelijkheden hoe je zaken kunt indelen en programmeren, gecombineerd met de eenvoud ervan, heeft mij iedere keer dat ik met de software aan de slag ging steeds doen verbazen.

Programmeerbaar

Zoals eerder gezegd beschikt het bord over 9 G-toetsen en 3 profieltoetsen, waardoor je in totaal 27 macro’s kunt programmeren met de 9 G-toetsen. Deze toetsen kun je programmeren met de Logitech Gaming Software. De software scant je systeem naar geïnstalleerde games, en maakt automatisch profielen aan. Vanaf dan kun je game-specifieke commando’s toewijzen aan de G-toetsen, of je kunt de software dit automatisch laten doen.

Het maken van macro’s is met de Orion Spark een fluitje van een cent. Geen geknoei met instellingen of vreemde toetsencombinaties, hier doet het bord niet aan mee. Je drukt simpelweg op de macro opnametoets, selecteert welke G-toets je wilt gebruiken, je voert je commando in en drukt nog eens op de macro opnametoets om af te sluiten. Voilà, macro aangemaakt!

En als dat nog niet voldoende is, heeft het bord zelfs een analyse-modus aan boord, zodat je kunt nagaan hoe vaak je welke toets hebt gebruikt en hoelang je een bepaalde toets ingedrukt houdt tijdens een speelsessie. Al snel kwam aan het licht dat ik de M-toets op mijn toetsenbord vaak gebruik tijdens het spelen van Final Fantasy XIV, de toets om de map te openen. De analyse tool stelde me dan ook voor om deze functie aan een linker-knop toe te wijzen of aan één van de functietoetsen van mijn Logitech G5 muis.

SenseiGamingBE-Logitech-G910-Orion-Spark-Screenshots-04

Arx Control-integratie

Wat ik direct vreemd vond bij het uitpakken van de Orion Spark, was dat er geen LCD scherm aanwezig was. Bizar, zeker als je weet dat de G15 en de G19 beiden een scherm ingebouwd hadden. Logitech komt dit keer met een andere redenatie: gebruik je eigen smartphone of tablet als LCD scherm! Je kunt je toestel connecteren door deze te monteren op het verstelbare dock dat is ingebouwd in het toetsenbord.

Om jouw eigen scherm te gebruiken, moet je eerst de gratis app Arx Control installeren. Wanneer je de app hebt geïnstalleerd, gaat Arx via het WiFi netwerk verbinding maken met de Logitech Gaming Software op jouw computer. Hiermee kun je dan de prestaties van je PC controleren, video’s bekijken, media beheren, je G-toetsen aanpassen en zelfs gebruik maken van game-specifieke apps. Zeer leuk voor de geeks onder ons (like me!), maar geen noodzaak voor de dagdagelijkse gamer.

SenseiGamingBE-Logitech-G910-Orion-Spark-Screenshots-05

Prestaties

Tot nu toe ben ik vol lof geweest over de Orion Spark, en dat gaat ook niet veranderen. De Logitech G910 is een gaming toetsenbord dat gemakkelijk gebruikt kan worden voor alle genres van games. Hoewel het bord voornamelijk tot zijn recht zal komen tijdens MMO’s, heb ik het bord ook al met open armen ontvangen tijdens verschillende Counter-Strike: Global Offensive speelsessies.

Typen voelt snel en gemakkelijk, en bovendien zijn de toetsenaanslagen zo goed als geluidloos. En om het nóg beter te maken: alle 113 toetsen op het bord zijn voorzien van antighosting bescherming, waardoor je altijd kunt rekenen op betrouwbare registratie van de toetsenbordinvoer.

Verdict

Het strakke design, de immens uitgebreide opties voor de achtergrondverlichting, de programmeerbare G-toetsen inclusief de easy-to-use macro opnametoets, de comfort opties, Arx Control integratie, de nieuwe mechanische Romer-G switch, … De Logitech G910 Orion Spark heeft het allemaal. Het prijskaartje is niet mals met zijn adviesprijs van €180, alle ingebouwde functies en mogelijkheden rechtvaardigen deze prijs meer dan ooit. Je mag er zeker van zijn, in deze prijsklasse kent de Logitech G910 Orion Spark geen gelijke als het om gaming en typgedrag gaat.

90% ongeëvenaard

Het strakke design, de immens uitgebreide opties voor de achtergrondverlichting, de programmeerbare G-toetsen inclusief de easy-to-use macro opnametoets, de comfort opties, Arx Control integratie, de nieuwe mechanische Romer-G switch, … De Logitech G910 Orion Spark heeft het allemaal. Het prijskaartje is niet mals met zijn adviesprijs van €180, alle ingebouwde functies en mogelijkheden rechtvaardigen deze prijs meer dan ooit. Je mag er zeker van zijn, in deze prijsklasse kent de Logitech G910 Orion Spark geen gelijke als het om gaming en typgedrag gaat.

  • Design 90 %
  • Toetsen 90 %
  • Functies 90 %
  • Prestaties 90 %
  • User Ratings (0 Votes) 0 %

Bron: Sensei Gaming

Share.

About Author

Een doorgewinterde redacteur die al jaren zijn vak met genoegen uitoefent. Hij houdt van games met een verhalende context, verscholen in een uniek jasje, zoals zijn all time favorites: Journey, Zone of the Enders: The 2nd Runner en To The Moon.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.