Nacon Revolution Pro Review

0

Microsoft weet wel iets van controllers af, want al jaar en dag is de Xbox controller het meest geliefde hebbeding onder PC gamers die graag een bakje in de handen willen. Nu hun Xbox One Elite controller nog verfijnder is geworden, probeert Sony ook deze Elite markt te betreden om de concurrentie aan te gaan. Dit doet het bedrijf niet zelf en verlaat zich hiervoor op andere partijen om zelf hun gelicentieerde elite controllers uit te brengen. Nacon is er zo één van en wij hebben enige tijd de Nacon Revolution Pro stevig onder handen mogen nemen!

Unboxing

De Nacon Revolution Pro wordt geleverd in een compacte zwarte doos verscholen in een glossy omhulsel. Na het zorgvuldig verwijderen van de buitenste laag, kom je uit op de zwarte doos die versierd is met het Nacon logo en een dubbele deur heeft. Open je de deurtjes (I know, zeer fancy) zie je de Revolution Pro controller stevig vastzitten in een gegoten kartonnen uitsparing. Daaronder zitten de extra materialen verstopt: de gevlochten USB-kabel van 3 meter, de gewichtjes met bijhorend sleuteltje, een zijdeachtige draagtas en schoonmaakdoekje, een plastic beschermer voor de poortaansluiting op de controller, enkele Nacon stickers en uiteraard ook nog een handleiding.

De controller nader bekeken

Het eerste wat direct opvalt wanneer je de controller in de hand neemt, is hoe zacht deze is. De Nacon Revolution Pro is voorzien van een zeer fijn en zacht rubberlaagje, wat gewoon heerlijk aanvoelt en ook na langere speelsessies nog steeds aangenaam voelt. Op esthetisch vlak ziet de controller er een beetje uit als een mix van de nieuwe Xbox One S controller en de DualShock 4. Ook qua handligging valt de Revolution Pro zeker in de smaak.

De handligging wordt ook deels bepaald door het gewicht van een controller, iets waar iedereen wel een eigen smaak voor heeft. De ene verkiest een lichtgewicht, terwijl de andere liever een iets zwaardere controller in zijn handen heeft. Nacon speelt op deze wens slim in, want de controller komt geleverd met gewichtjes. Standaard uit de doos is de Nacon Revolution Pro een écht lichtgewicht, maar dankzij de holten onderaan elke handgreep kun je met een bijgeleverd sleuteltje snel en gemakkelijk de gewichtjes in- en uitnemen. Er worden in totaal zes gewichtjes geleverd: 2x10g, 2x14g en 2x17g.

Dan het knoppenwerk, wat vinden we daar allemaal van terug op de Nacon Revolution Pro? Te beginnen aan de voorkant van de controller, hier vind je een power LED, de PlayStation Home-knop, een touchpad met ingegraveerde PlayStation button pictogrammen, de Share- en Options-knoppen, een 3.5mm headset aansluiting onderaan en een micro 5-pin connectiepoort bovenaan. Op deze connectie wordt de meegeleverde USB-kabel aangesloten en wordt via een schroefdop vastgedraaid aan de controller. Aangezien de Nacon Revolution Pro een gelicentieerd PlayStation product is, zien we ook de gebruikelijke Triangle, Circle, Cross, Square-knoppen terug.

Verder vinden we ook twee joysticks en een D-pad terug. De rechter joystick heeft een iets grotere kop in vergelijking met de linker joystick, wat zorgt voor een grotere accuraatheid. Rondom de rechter joystick zien we ook een backlight LED, waarvan de kleur afhankelijk is van de geselecteerde game modus (later meer hierover). De linker joystick daarentegen is net als bij een Xbox controller hoger geplaatst. Beide joysticks hebben een 46 graden amplitude gekregen, dat moet zorgen voor ultieme nauwkeurigheid. In tegenstelling tot de DualShock 4, is het D-pad op de Nacon Revolution Pro voorzien van 8 richtingen, wat vooral bij fighting games zijn voordeel zou moeten bewijzen.

Aan de bovenkant van de controller vinden we de vier schouderknoppen terug, die de functies van R1/R2/L1/L2 op zich nemen. Daar waar alle andere controllers aan de onderkant niets hebben, heeft de Revolution Pro echter 4 extra macrotoetsen ingebakken. Ook vind je hier een schakelaar terug waarmee je de game modus van de controller kunt bepalen. Verder is er nog een drukknop voorzien waarmee je tussen 4 voorgeïnstalleerde, aangepaste profielen kunt schakelen.

Customize er op los

Zoals hierboven vermeld, zijn er aan de onderkant macrotoetsen terug te vinden. Deze knoppen volgen de bocht langs het midden van de handgrepen van de controller, waardoor de buttons een verhoogd gedeelte hebben waarop je kunt duwen en een vlak gedeelte waaraan je kan “trekken”. Door dit pull-or-push principe hoef je je vingers maar op één plek te laten rusten, wat een waar gemak is dan 4 aparte knoppen te hebben waarbij je je ook al gemakkelijk van knop kunt vergissen. Op het begin vergt dit enige tijd om aan gewend te raken, maar eens je er mee weg bent, wil je niets anders meer. Nu we terug onze good ol’ DualShock 4 terug moeten gebruiken, betrappen we ons er meermaals op dat we deze knoppen nog steeds willen gebruiken!

Uiteraard is het ook de bedoeling dat je deze macrotoetsen kunt instellen met acties die jij wilt, anders zou een € 110 kostende controller maar een flauwe en dure grap zijn. Maar wacht, Nacon gaat zelfs nog net een stapje verder dan dat. Het is niet alleen mogelijk om de macrotoetsen te programmeren, maar élke knop – met uitzondering van de Share en Options – die op de controller zit! Ook de rechter joystick heeft een hoog level aan customization opties beschikbaar, waardoor je aanpassingen kunt doen in de statische neutrale zone van de stick, maar ook een volledig veranderlijke responscurve kunt instellen. Verder is het ook mogelijkheid om de responsiviteit van de schouderknoppen aan te passen, waardoor je bv. kunt instellen dat je bij een lichte aanraking op de R1-toets al begint te schieten. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos met de Nacon Revolution Pro.

Al je aanpassingen worden gedaan door middel van Nacons Revolution software. Je verbindt de controller met je Windows PC, waarna de software de controller herkent en je kunt beginnen customizen. Als je eenmaal klaar bent met alle instellingen te doen, worden deze opgeslagen als een bestand dat je kunt toewijzen aan één van de vier verschillende profielen. Tijdens het gamen kun je on the fly wisselen tussen deze profielen door een kleine tik te geven op de Profile-knop achteraan de controller. Aan de voorkant van de Revolution Pro zie je in totaal 4 kleine LED’s: 2 bij de Share-knop en 2 bij de Options-knop. Deze LED’s geven weer welk profiel je hebt geselecteerd, wat betekent dat je wel moet onthouden welke aanpassingen je voor welk profiel hebt gedaan.

Wel een puntje om in het achterhoofd te houden: als je gebruikt wilt maken van de aanpasbare profielen tijdens het spelen op de PlayStation 4, moet je niet vergeten om de Mode-schakelaar achteraan de controller naar stand 2 te plaatsen. De Nacon Revolution Pro kan namelijk in twee game modi gebruikt worden. Stand 1 is de Pro Control Modus, waarbij de LED cirkel rond de rechter joystick blauw schijnt en eigenlijk gewoon de standaardinstellingen zijn als de DualShock 4. In deze modus kun je niet switchen tussen de profielen. Stand 2 daarentegen is de Advanced Modus, waarbij je wel gebruik kunt maken van de aanpasbare profielen. Wanneer de controller in deze modus staat geactiveerd, kleurt de LED cirkel rond de rechter joystick rood.

Fancy, maar hoe speelt het?

Nadat we onze ogen genoeg de kost hebben gegeven, de controller fijn op gewicht hebben gebracht en een paar profielen hebben aangemaakt, is het tijd om dit schatje in de praktijk te testen met wat games! We hebben de Nacon Revolution Pro getest met de volgende titels: de NieR Automata demo, Dishonored 2, Final Fantasy XV, Rocket League, Star Wars Battlefront, Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 en de For Honor closed bèta.

En ja, we kunnen zeggen dat we over het algemeen best onder de indruk waren van de prestaties. De Nacon Revolution Pro levert een soepelere ervaring in de meeste titels, zeker in de fast-paced games. Shooters en actiegames zoals Dishonored 2 en NieR Automata waren merkbaar makkelijker om te spelen als je eenmaal gewend bent aan de Revolution Pro, met name dankzij de rechter joystick die echt merkwaardig betere nauwkeurigheid biedt.

We merkten niet in alle titels een verbetering op, bij Naruto Shippuden zien we zelfs een lichte achteruitgang. Dit is te wijten aan het 8-wegs D-pad systeem. Het D-pad bij de DualShock 4 is gated, waardoor je niet kunt mis drukken. Bij de Revolution Pro daarentegen hebben ze gekozen voor een non-gated D-pad systeem om 8 richtingen te kunnen verzorgen, maar in de praktijk is het niet altijd even betrouwbaar.

Maar maar maar …

Hoewel de Nacon Revolution Pro verbeteringen brengt op gebied van functionaliteit, gebruiksgemak en features, blijven we zitten met een dubbel gevoel. Om te beginnen is de controller enkel en alleen via kabel te gebruiken. We begrijpen deze logica hier wel achter, want de Revolution Pro is in eerste instantie bedoeld voor een eSports / Pro-gamers publiek, dus een stabiele en lag-vrije verbinding tijdens een toernooi is zeker een must. Vergelijken we de responsiviteit van de Revolution Pro met die van de DualShock 4 (bedraad weliswaar), kunnen we toch opmerken dat de DS4 praktisch op gelijke hoogte staat. Nacon weet het echter iets beter uit te voeren door de verbeterde plaatsing van de joysticks, waardoor de ervaring vlotter aanvoelt.

Dan is er ook nog het prijskaartje van om en bij de € 110. Je zult dus stevig in de buidel moeten tasten als je deze elite controller wilt aanschaffen. We zijn van mening dat als jij iemand bent die veel games speelt, en voornamelijk in een competitieve omgeving, dan is de Nacon Revolution Pro zonder twijfel de beste PS4 controller die je in huis kunt halen. Ben je echter een casual gamer, dan is de hoge meerprijs wat ons betreft niet gerechtvaardigd. Voor de prijs van één Revolution Pro heb je namelijk twee DualShock 4 controllers. Trouwens, voor zulke prijs is het niet echt moeilijk om de controller ook van een wireless module te voorzien, wat de Revolution Pro dan ook voor de casual gamer ineens een stuk interessanter zou maken.

Verdict

Nacon brengt met de Revolution Pro een zeer hoogwaardige elite controller voor de PlayStation 4 op de markt. De superieure bouwkwaliteit zorgt voor een lange levensduur en de eindeloze customization opties zorgen ervoor dat ieder individu zijn draai zal kunnen vinden. De Nacon Revolution Pro heeft toch nog een paar tekortkomingen, zoals het non-gated D-pad en het feit dat de controller enkel bedraad te gebruiken is. Bij een 110 euro kostende elite controller zou een wireless connectiviteit toch geen overbodige luxe mogen zijn.

Elite controller voor de PlayStation 4

86% Elite

Nacon brengt met de Revolution Pro een zeer hoogwaardige elite controller voor de PlayStation 4 op de markt. De superieure bouwkwaliteit zorgt voor een lange levensduur en de eindeloze customization opties zorgen ervoor dat ieder individu zijn draai zal kunnen vinden. De Nacon Revolution Pro heeft toch nog een paar tekortkomingen, zoals het non-gated D-pad en het feit dat de controller enkel bedraad te gebruiken is. Bij een 110 euro kostende elite controller zou een wireless connectiviteit toch geen overbodige luxe mogen zijn.

  • Uiterlijk 85 %
  • Comfort 90 %
  • Functionaliteit 90 %
  • Prestaties 85 %
  • Prijs/kwaliteit 78 %
  • User Ratings (0 Votes) 0 %

Bron: Sensei Gaming

Share.

About Author

Een doorgewinterde redacteur die al jaren zijn vak met genoegen uitoefent. Hij houdt van games met een verhalende context, verscholen in een uniek jasje, zoals zijn all time favorites: Journey, Zone of the Enders: The 2nd Runner en To The Moon.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.