De Spaanse ontwikkelaar Estudio Abrego heeft op 3 augustus een nieuwe JRPG gereleased, Noahmund. Hun doel was de bekende sfeer van PS1 en SNES JRPG’s te doen herleven in volle glorie. Of ze hierin geslaagd zijn, lees je in deze review.
Continent in oorlog
Het verhaal speelt zich af in het land Feros, waar een oorlog heerst tussen Noord en Zuid omwille van water. De hoofdrollen zijn weggelegd voor een meisje en haar beschermer, Galina Angstroud en Berani Valenti. Het is hun taak om op missie te gaan en te zoeken naar een verwoestend wapen dat vier jaar geleden voor het laatst werd gezien.
Hun zoektocht brengt hen naar allerlei grotten en verlaten ruïnes. In één daarvan treffen ze Stalos Ti aan. Hij belooft hen te helpen en bezit speciale magische krachten waardoor hij bv. met de elementen kan spreken.
Board game stijl
Een aspect dat de eerste minuten van het spel al erg opvalt, is de board game stijl. Platformen zijn met elkaar verbonden door tegels of vakjes en iedere stap die je zet, wordt in de linkerbovenhoek geteld. De functie hiervan is niet helemaal duidelijk. Dit doet je als gamer onmiddellijk aan een echt gezelschapsspel denken waar je bv. ook beperkt bent in het aantal zetten dat je mag uitvoeren tijdens je beurt.
Het verkennen zelf gebeurt via een op knooppunten gebaseerd onderzoekssysteem. De diverse locaties die je tijdens je zoektocht tegenkomt kan je enkel betreden dankzij de speciale krachten van Stalos. Het is zijn taak om puzzels op te lossen, dus het is aangeraden om zeker te wisselen tussen al de personages aangezien Galina en Berani hierin niet uitblinken. Dit spelmechanisme heeft veel weg van bv. de PS1 game Wild Arms en het is duidelijk dat de ontwikkelaar hier inspiratie heeft gehaald. Wat betreft gameplay zijn ze er dus al in geslaagd om een gelijkaardige game in elkaar te steken.
Er is echter nog een extraatje bij Noahmund. Je moet namelijk ook soms gevechten aangaan en hierbij wordt een Motion Battle Chess stijl gehanteerd. Dit wil zeggen dat de aanvallen die je uitvoert enkel effect hebben in de nabije omgeving rondom je personage. Strategie en actie worden zo op een leuke manier met elkaar gemengd en als gamer word je uitgedaagd om je hersenen te laten werken.
Gameplay in detail
Er zijn twee verschillende opdrachten die je tijdens Noahmund moet uitvoeren; namelijk op onderzoek gaan en vijanden verslaan. Het land van Feros verkennen betekent dat je op je pad puzzels tegenkomt. Om deze te kunnen oplossen moet je gebruik maken van het personage Stalos. Hij bezit de gave om zijn wil op te leggen aan de elementen van de aarde. Een voorbeeld is een brugje dat eindigt in open oceaan. Het waterniveau moet eerst dalen. Eens dit gebeurt is, kan je over de bodem lopen om je tocht voort te zetten. De eerste puzzels zijn vrij eenvoudig, maar naar het einde van de game nemen ze toe in moeilijkheidsgraad. Dit blijft je als gamer uitdagen om verder te spelen.
Naast het onderzoek dien je ook nog gevechten te leveren. Je tegenstanders zijn erg uiteenlopend: schimmen, krijgers, vleesetende planten, spoken, … Qua afwisseling is er niets op aan te merken en elk heeft ook zijn specifieke sterke punten, zodat je als gamer telkens een nieuwe strategie moet ontwikkelen om de beste gevechtstactiek te bepalen. Niet zo gemakkelijk en bijgevolg verhoogt op die manier de fun!
Visueel aspect
De personages zijn zoals figuren uit Japanse manga en bijgevolg ogen ze nogal simplistisch. De omgevingen zijn ook erg eenvoudig voorgesteld. Wanneer je bv. een huis binnen gaat, is er niet zoveel meubilair en oogt alles vrij kaal. Dat is een beetje jammer, maar niet storend tijdens het gamen.
Feros heeft ook een typische Japanse inkleding. De dorpjes zijn omgeven met rijstvelden, huizen in Japanse stijl met bv. gewelfde daken en in de natuur tref je planten aan zoals bonsai boompjes en oosterse bloemen. Een tof detail zijn bv. samoerai krijgers die met elkaar oefenen en waar je ook langsloopt.
Audio
Gesprekken tussen personages zijn geluidloos. De conversaties krijg je te lezen via een chatvenster. Dat is wel een minpunt aangezien het op die manier er niet in slaagt de diepzinnige verhaallijn met thema’s zoals liefde en verlies, tot zijn recht te laten komen.
Op de achtergrond heerst er een rustige soundtrack van typische Japanse muziek die je ook hoort wanneer je bv. in een oosters restaurant gaat eten. Detail geluiden zoals de voetstappen van de personages tijdens het stappen of het geluid van staal op staal tijdens gevechten, zijn wel waarheidsgetrouw en duidelijk te horen. Bovendien verhoogt ook het tempo van de muziek tijdens gevechten en dat zorgt ervoor dat duels een extraatje krijgen en je weer helemaal wakker schiet tijdens de game!
Verdict
Estudio Abrego heeft met Noahmund geprobeerd om de kenmerkende sfeer van PS1 JRPG’s na te bootsen en ze zijn daar goed in geslaagd. Dankzij de afwisseling tussen puzzels en gevechten, die bovendien allebei erg goed zijn uitgewerkt, word je aangespoord om de game in één ruk uit te spelen. Kleine gebreken zijn een eenvoudige visuele stijl en het gebrek aan gesproken conversaties tussen personages. Hierdoor word je niet meegezogen in het verhaal dat op zich wel origineel is en veel meer diepgang in zich heeft zitten. Er is dus wel een beetje verbetering mogelijk, maar al bij al een vlotte, leuke game die zeker het proberen waard is.
Een vlotte, leuke game die het proberen waard is
Estudio Abrego heeft met Noahmund geprobeerd om de kenmerkende sfeer van PS1 JRPG's na te bootsen en ze zijn daar goed in geslaagd. Dankzij de afwisseling tussen puzzels en gevechten, die bovendien allebei erg goed zijn uitgewerkt, word je aangespoord om de game in één ruk uit te spelen. Kleine gebreken zijn een eenvoudige visuele stijl en het gebrek aan gesproken conversaties tussen personages. Hierdoor word je niet meegezogen in het verhaal dat op zich wel origineel is en veel meer diepgang in zich heeft zitten. Er is dus wel een beetje verbetering mogelijk, maar al bij al een vlotte, leuke game die zeker het proberen waard is.
-
Verhaal
-
Gameplay
-
Grafisch
-
Audio
-
Herspeelbaarheid
Bron: Sensei Gaming