Sony’s systeemarchitect onthult de hardware van de PS5!

0

Sony’s systeemarchitect Mark Cerny heeft in een interview met Wired de systeem details van de volgende generatie PlayStation console bekend gemaakt. And boy oh boy, wat klinkt dat veelbelovend!

Net zoals de huidige generatie zal Sony opnieuw gebruik maken van hardware van AMD. Zo zal AMD’s nieuwste derde generatie Ryzen-processor gebruiken, die maar liefst acht cores heeft. Deze CPU wordt gemaakt op basis van de Zen 2-architectuur en wordt gebakken op 7nm.
Op het eerste zicht klinkt het niet zo spannend, aangezien de PS4 en PS4 Pro ook al acht cores hebbens. Toch moet je beseffen dat de architectuur hiervan dateert van 2013 die gebakken werden op het 28nm procédé. De overstap naar de Ryzen-processor op 7nm zal voor een enorme sprong in processorkracht gaan betekenen!

Ook voor de videokaart kijkt Sony eens lief naar AMD en kunnen we een op maat gemaakt gemaakt exemplaar van de Navi-architectuur verwachten. Veel informatie over Navi is echter nog niet bekend; AMD heeft de nieuwe generatie videokaarten ook nog niet officieel aangekondigd. Wel weet Cerny te vertellen dat de videokaart ondersteuning zal krijgen voor raytracing. Of dit hardwarematig gebeurt zoals bij Nvidia of softwarematig zoals met DirectX Raytracing is helaas nog niet bekend. Ook zal dit grafisch beest makkelijk de 8K resolutie kunnen draaien.

Qua rekenkracht zal de PS5 ongetwijfeld een grafisch monster worden, maar daar stopt het nog niet bij. Een ander belangrijk aspect van games is de audio. Cerny vertelt dat ze ook een vernieuwde AMD chip voor 3D-audio hebben. Volgens Corny zullen spelers zich nu nog dieper in hun game kunnen verdiepen doordat het geluid werkelijk van alle kanten zal komen. Hij beweert hij zelfs dat de technologie op alle soorten luidsprekers goed zal werken, zelfs op de standaard speakers van je tv! De beste ervaring krijg je echter uiteraard altijd met een koptelefoon.

Zijn we klaar? Nee, nog lang niet! Corny bleef het ene feitje na het andere uit zijn hoed toveren en daarmee zijn we aanbeland bij de opslag van de nieuwe PlayStation console. De PS5 gaat voorzien worden van een SSD-schijf en Corny beweert zelfs dat deze schijf meer bandbreedte heeft dan alle SSD’s die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn! Om dit te vergelijken demonstreerde Corny het verschil in laadtijden van de game Spider Man tussen de PS4 Pro en de devkit van de PS5. Zo blijkt dat de PS4 Pro een goede 15 seconden nodig heeft, terwijl de devkit het op slechts 0,8 seconden doet! Of het nu alleen om een SSD-schijf gaat of een combinatie van een SSD en HDD is echter niet geweten. Ook heeft Corny niets verteld of we de schijf nog kunnen vervangen, zoals we altijd hebben kunnen doen met de PlayStation consoles.

Voor wie bang is dat de volgende generatie geen fysieke media meer zal kunnen afspelen: de PS5 zal nog steeds fysieke schijfjes kunnen gebruiken! De gewone blu-rays zullen sowieso geen probleem vormen en er wordt zelfs misschien ondersteuning geboden voor UDH blu-rays, hoewel Corny dit niet meteen vermeldde. Ook zal de nieuwe console volledig backwards compatible zijn met de PS4! Dit was echter te verwachten, omdat de hardware grotendeels op dezelfde AMD architectuur is gebaseerd.

Ook voor PSVR-bezitters heeft Corny de uitspraak gedaan dat de VR-headset van Sony volledig compatibel zal zijn op de PS5. Het is echter nog niet duidelijk of Sony met een nieuw model zal afkomen, maar Corny zei wel dat virtual reality een belangrijk gegeven is voor Sony.

Bron: Wired

Share.

About Author

Een doorgewinterde redacteur die al jaren zijn vak met genoegen uitoefent. Hij houdt van games met een verhalende context, verscholen in een uniek jasje, zoals zijn all time favorites: Journey, Zone of the Enders: The 2nd Runner en To The Moon.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.