Welke Belgische games hebben financiële steun ontvangen?

0

Op 5 december 2016 werd er vanuit het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) weer financiële steun toegekend aan Vlaamse/Brusselse projecten.

Het Vlaams Audiovisueel Fonds is een instelling van de Vlaamse Gemeenschap om film, media en gameprojecten te stimuleren en ondersteunen. Het gamefonds heeft elk jaar 750 000 euro (- werkingskosten) ter beschikking om de projecten in 3 categorieën (financieel) te ondersteunen. De 3 soorten games zijn leerplichtonderwijs, andere serious games en entertainment games. Een project kan maximum 150 000 euro ontvangen.

We bekijken de typische gameprojecten eens in detail:

Project: Think Twice

 • Ontwikkelaar: Monkube
 • Bedrag: 15 000 euro productiesteun
 • Categorie: Serious game

Het maatschappelijke doel van de puzzel game is om de negatieve perceptie rond Brussel op wereldwijde schaal tegen te gaan. De release staat gepland op 22 maart 2017, exact 1 jaar na de aanslagen in Parijs. Deze zal gratis te downloaden te zijn op iOS, Android, Windows Phone, PC en Mac.

Een maand geleden werd hiervoor ook een project via Growfunding geprobeerd. Er werd echter slechts een bedrag van 2 610 euro gehaald, dit was maar 17% van het 15 000 euro doel.

Het ziet er naar uit dat het project dankzij deze weg kan doorgezet worden.

Project: Flotsam

 • Ontwikkelaar: Pajama Llama Games
 • Bedrag: 75 000 euro productiesteun
 • Categorie: Entertainment game

We weten al een tijdje dat Flotsam in ontwikkeling is. De Gentse ontwikkelaar mocht met Flotsam zelfs naar Gamescom 2016, waar dit jaar veel Belgische ontwikkelaars aanwezig waren. De game wordt omschreven als een survival-focused townbuilder en komt uit voor PC, Mac en Linux. De releasedatum voor het eerste grote project van Pajama Llama Games is nog niet bekend.

Het project ontving in 2015 ook een preproductiesteun van 74 661 euro en komt zo aan het maximum bedrag.

Project: WarParty

 • Ontwikkelaar: Crazy Monkey Studios
 • Bedrag: 63 000 euro productiesteun
 • Categorie: Entertainment game

De Antwerpse studio is bekend van Guns, Gore and Cannoli, dat in 2015 uitkwam voor PC, Xbox One en PlayStation 4. Crazy Monkey Studios diende in het verleden al eerder projecten succesvol in bij het VAF. Meer is er rond deze game nog niet geweten.

Project: Trifox

 • Ontwikkelaar: Glowfish Interactive
 • Bedrag: 90 000 euro productiesteun
 • Categorie: Entertainment game

Trifox is een top-down adventure game en bevindt zich momenteel in de pre-alpha fase. Deze game zal uitkomen voor PC en de consoles. De West-Vlaamse ontwikkelaar mocht net zoals Pajama Llama Games naar Gamescom 2016.

De andere gameprojecten zijn:

 • Een game voor het quiz tv-programma Switch van het productiehuis Panenka in samenwerking met ontwikkelaar Triangle Factory;
 • Het educatieve STEM bordspel van Cartamundi Digital;
 • De VR ervaring Journey for Elysium van Knight Moves;
 • Alphágo van Ranavision. Een project/spelletje rond geheimschrift voor een jong publiek, waarschijnlijk voor het iOS platform.

We weten van uit het verleden dat het vanuit dit stadium nog een tijdje kan duren naar de eigenlijke release. Zo staat de PC release van ‘Revolve’ van het West-Vlaamse Rusty Bolt gepland op 14 februari 2017, terwijl het bedrag vanuit het VAF toegekend werd op 2 december 2014. Enkele games dat wel al uitgekomen zijn met VAF-steun: Guns, Gore & Cannoli, Sunset en Broken Bots.

De deadlines om nieuwe projecten in te dienen bij het Vlaams Audiovisueel Fonds zijn voor de entertainment en serious games 23 januari 2017 en 28 september 2017. Voor de educatieve games is de deadline 18 april 2017.

Wij zijn alvast benieuwd om in de toekomst meer van deze games te weten te komen, jullie ook?

Bron: VAF

Share.

About Author

Een liefhebber van veel soorten games, van kleinere crowdfunding projecten tot dikke triple A games met kleine voorliefde voor 3D platformers.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.